Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante ontwikkelingen, events en publicaties.

Een assessment dat je helpt een keuze te maken

Ik zal het maar eerlijk zeggen; ik ben niet zo goed in keuzes maken. In een tijd waarin er zoveel keuzes zijn is dat niet echt handig. Keuzes uit diverse producten, aanbod van activiteiten, mogelijkheden te over om op vakantie te kunnen gaan en ga zo maar door. Nu heb ik het geluk dat ik niet altijd hoef te kiezen, je hoeft immers niet altijd iets te kopen, je hoeft niet per se op vakantie. Maar rond het moment van schrijven moet ik wel naar de stembus om een keuze te maken voor een politieke partij.

Stemwijzer

Gelukkig is voor dat laatste een stemwijzer bedacht die op zich best wel overzichtelijk is. De stellingen die gehanteerd worden geven me dan weer wel een beetje keuzestress want wat vind ik eigenlijk van bepaalde onderwerpen? Want als ik hier de verkeerde keuze maak, voor of tegen, dan komt er waarschijnlijk bij het eindresultaat een andere partij uit. En mocht ik te vaak kiezen voor geen mening, dan heeft de stemwijzer wellicht niet zoveel waarde.
Waarom vind ik het maken van keuzes zo moeilijk?

Maar waarom vind ik het maken van keuzes zo moeilijk of ben ik bang om de verkeerde keuze te maken? Toch maar eens even gegoogeld over wat er zoal over geschreven wordt en dan kom ik tot de volgende opsomming:

  1. Onzekerheid: bij het maken van keuzes is er vaak een bepaalde mate van onzekerheid over de uitkomst. Je weet niet altijd wat de juiste keuze is en welke gevolgen die keuze zal hebben. Dit kan angst en twijfel veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om een beslissing te nemen.
  2. Overweldiging: wanneer je geconfronteerd wordt met een groot aantal opties, kan het moeilijk zijn om te kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het overweldigend kan worden, waardoor het moeilijk wordt om de juiste keuze te maken.
  3. Persoonlijke voorkeuren: soms kan het maken van keuzes moeilijk zijn omdat je verschillende persoonlijke voorkeuren hebt die met elkaar in conflict zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je moet kiezen tussen een baan die je veel geld oplevert en een baan die je meer voldoening geeft, maar minder geld. Dit kan leiden tot conflicten in jezelf over wat het belangrijkst is.
  4. Externe druk: soms kunnen externe factoren, zoals druk van anderen, het maken van keuzes bemoeilijken. Bijvoorbeeld: als je familie of vrienden bepaalde verwachtingen hebben van jouw keuze, kan dat ervoor zorgen dat je twijfelt over wat je echt wilt.
  5. Angst voor de consequenties: het maken van keuzes kan ook moeilijk zijn vanwege de angst voor de gevolgen. Soms ben je bang om de verkeerde keuze te maken omdat je bang bent dat dit tot negatieve gevolgen zal leiden.

Kortom, het maken van keuzes kan moeilijk zijn vanwege een combinatie van factoren. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat je echt wilt en wat het beste voor jou is. En probeer te voorkomen dat je keuzes laat beïnvloeden door andere factoren.

Consequentie van geen keuzes maken

Wat ik zelf ook geleerd heb is de consequentie van geen keuzes te maken. In plaats van dat je iets leuks gaat doen in het weekend omdat je geen keuze kunt maken, blijf je op de bank zitten. Omdat je geen keuze kunt maken wat de beste periode is om op vakantie te gaan, is de beschikbare periode of de betreffende bestemming inmiddels bezet. Het kan ook zijn dat je de kans op een mooie andere functie voorbij laat gaan of als werkgever, die ene kandidaat uiteindelijk voor een andere werkgever heeft gekozen.

Inzicht in karaktereigenschappen die je helpt bij je keuze

Het is belangrijk om te begrijpen dat het maken van de juiste keuze niet altijd gemakkelijk is. En dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw beslissingen en de mogelijke gevolgen overweegt van het niet maken van een keuze.

In de dagelijkse praktijk maak ik voortdurend mee dat opdrachtgevers het moeilijk vinden voor welke kandidaat ze moeten kiezen. Of kandidaten die het moeilijk vinden om een keuze voor een nieuwe werkgever te maken. Wij proberen ze te helpen om die keuze wat te objectiveren door een ‘soort van stemwijzer’ toe te voegen, in de vorm van een assessment. Dit geeft inzicht in de karaktereigenschappen van wat een kandidaat uniek maakt. Een waardevol inzicht dat je helpt in het maken van de juiste keuze. Want als je het zelf al moeilijk vindt om keuzes te maken, waarom zou je anderen daar dan niet bij helpen?

Meer weten?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op.

Gerelateerde artikelen