Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante ontwikkelingen, events en publicaties.

Het belang van een vacature-intake

In de huidige arbeidsmarkt is het een uitdaging om de juiste kandidaat te vinden. Echter, een kandidaat die niet goed matcht met je organisatie, personeel of werkzaamheden kan al snel een financiële kostenpost met zich meebrengen van ruim 40.000 euro. En dan heeft Semir Vurgun, consultant werving & selectie bij Jeij, het nog niet over de onrust die het brengt in het bestaande team.

Waar het voorheen nog voldoende was om een oude vacaturetekst te updaten en deze online te publiceren, werkt dat tegenwoordig heel anders. Nu is de vacaturetekst bij uitstek de kans om te laten zien wat de functie inhoudt en nog belangrijker, om als organisatie een goede eerste indruk te maken bij de kandidaat. En een eerste indruk maak je maar één keer, dus is een goede vacature-intake van groot belang.

Wat is een vacature-intake?

Tijdens een vacature-intake wordt de bestaande vacaturetekst met de opdrachtgever doorgenomen. Er wordt gesproken over de werkzaamheden, gestelde eisen aan de nieuwe medewerker en de aangeboden arbeidvoorwaarden. Nog interessanter is het om te bespreken wat er niet in de vacaturetekst beschreven staat.

Zo kan iemand wel beschikken over een specifiek diploma, maar betekent dit nog niet dat de kandidaat voldoet aan de gevraagde competenties om de functie succesvol uit te kunnen voeren. Het is ook van essentieel belang dat bekend is hoe de organisatie opereert of uit hoeveel en welke collega’s het team bestaat. In de werving is het belangrijk om rekening te houden met al deze elementen.

Inzoomen op arbeidsvoorwaarden

Een vacature-intake biedt ook de gelegenheid om door te vragen op de geboden arbeidsvoorwaarden. Met het salaris van een junior/ medior medewerker ga je in deze markt geen senior medewerker vinden. Dat wil niet zeggen dat het salaris te pas en te onpas opgehoogd moet worden, maar wel dat er kritisch gekeken moet worden naar de wensen van een senior. Dit kan ook terugkomen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Is er bijvoorbeeld sprake van flexibele werktijden, een goed geregeld pensioen of een auto van de zaak?

Een vacature-intake is erop gericht om de juiste informatie te verzamelen om zo een pakkende vacaturetekst te schrijven. Een vacaturetekst die je kan gebruiken om mensen te verleiden om zelf te solliciteren, maar in deze arbeidsmarkt ook vooral bedoeld om kandidaten door middel van sourcing te triggeren.

Een vacature-intake levert naast een aantrekkelijke vacaturetekst nog meer voordelen op. Het levert mij vaak nieuwe inzichten op met betrekking tot de functie, het team of de afdeling en de organisatie. Deze extra informatie helpt mij in gesprekken met kandidaten en het maken van duurzame matches, want dat is mijn uiteindelijke doel.

Gerelateerde artikelen